Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Sapphire Radeon HD6870 Dirt 3 Edition
 3. Rezultati
 4. Zaključak

 

Sapphire Radeon HD6870 Dirt 3 Edition

 

Drugi model koji nam se našao na testu je stigao u gotovo identičnom pakovanju, što će reći CD sa drajverima, CrossFireX mostić, kratko uputstvo, "DVI to VGA" i dva molex adaptera. Ipak, osim podužeg HDMI kabla u ovom slučaju, kao što je i očekivano dobijate i punu verziju igre Dirt 3 koju preko isporučenog koda preuzimate preko Steam servisa što je vrlo praktično.

Kartica je prilično atraktivnijeg dizajna i izgleda u odnosu na Vapor-X model, jer je kompletno crna i uz vrlo oštre linije odlično kombinuje sjajnu i mat završnu obradu. Uz to, dva ventilatora prečnika 90 milimetara su vrlo uverljiva i ulivaju poverenje u performanse kulera. Ispod plastičnog "oklopa" se nalazi aluminijumsko rashladno telo, sa dva veoma debela heatpipe-a (oko 8mm) izrađena od bakra. Dve "toplotne cevi" prolaze kroz bazu, ali za razliku od Vapor-X rešenja baza je klasičnog tipa, što znači "obična" bakarna pločica. Naravno, to nikako nije mana, jer je osim u tom aspektu, kuler na HD6870 u svakom drugom smislu bolje rešen. Naravno, kao i kod prethodnog modela i HD6870 Dirt 3 Edition zauzima susedni slot.

 

 

Ispod kulera, na plavom PCB-u se nalazi Barts jezgro u svom punom izdanju sa 1120 Stream procesora, a zahvaljujući tome što ima dva dodatna ispravna bloka, ovo jezgro prednjači i u broju teksturnih jedinica kojih ima 56. Broj ROP-a je identičan kao i kod GPU-a na HD6850 i iznosi 32. Kako su u suštini isti čipovi, dodatna hardverska snaga u kombinaciji sa većim radnim frekvencijama daju HD6870 solidnu prednost čime i opravdava nešto veću cenu u odnosu na slabiji model.

 

Kada govorimo o taktovima Sapphire je i ovaj model overklokovao na fabričkom nivou, pa je frekvencija jezgra povećana sa referentnih 900MHz, na 920MHz što nije veliko povećanje, ali se može reći da je GPU na ovoj kartici već "nategnut" blizu svog maksimuma. Memorija je GDDR5 tipa i ima je u količini od 1GB, što je sasvim dovoljno za karticu ove klase sa 256bitnom memorijskom magistralom. Njen radni takt je podignut na efektivnih 4,2GHz, a vrlo nam je zanimljiva odluka da memoriju ove kartice overklokuje u manjoj meri od HD6850. Ovo je verovatno posledica toga što je Vapor-X model iz posebne serije i u skladu sa tim ima i u većoj meri podignutu frekvenciju.

 

 

U pogledu video izlaza, ovaj model ima potpuno identičan set konektora kao i prethodno opisana kartica - po dva mini DisplayPort i DVI priključka, kao i jedan HDMI 1.4. Uz pomoć SLS (Single Large Surface) tehnologije možete napraviti konfiguraciju od 4 monitora u jedan desktop. Ovo ostvarujete koristeći dva DVI ili DVI i HDMI i dva DisplayPort konektora. Za napajanje kartice, potrebna su dva 6pin molex-a.

 

U radu kartica se pokazala kao izuzetno tiha, što nam se jako dopalo. Iako testiramo na otvorenom setup-u, kuler se bukvalno jedva čuo, pa ga je nadjačavalo čak i napajanje sa 12cm ventilatorom čak i tokom najdužih sesija igranja. Razlog za ovo su, pre svega, veliki ventilatori koji rade na prilično malom broju obrtaja, ali i veoma pametan profil koji kontroliše njihovu brzinu tokom rada. Jednostavno, prelazi su vrlo dobri i kartica ni u jednom momentu ne ubrza naglo, a maksimalna temperatura tokom testiranja je bila 73 stepena. Ovo možda zvuči kao puno, ali imajte u vidu blagi overklok i činjenicu da to nikako ne izlazi iz granica dozvoljeno i daleko je od alarmantnog. Imajući sve to u vidu za ovo hlađenje, zaista imamo samo reči hvale.

 

 

Galerija slika

 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870

Tagovi: amd, ati, barts, dirt, dirt 3, gpu, grafičke karte, graficke karte, grafičke karte - sapphire, hd6850, hd6870, radeon, sapphire, vapor-x, vaporx, video karte, video karte - sapphire