Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Sapphire Radeon HD6870 Dirt 3 Edition
 3. Rezultati
 4. Zaključak

Ubrzo nakon što je kompanija Sapphire najavila dve nove grafičke kartice bazirane na Barts grafičkom procesoru, ova dva proizvoda AMD-ovog premium partnera su se pojavila kod nas na testu. U pitanju su dva Radeon modela sa oznakom HD6850 i HD6870 od kojih prva koristi popularno Vapor-X hlađenje, dok nam je druga bila nešto zanimljivija. Radi se o Radeon HD6870 Dirt 3 Edition koji poseduje veoma dopadljiv kuler sa dva velika ventilatora. Prema rečima Sapphire-a ova kartica bi trebala da bude među najtišim Radeon-ima HD6870 čak i pri najvećem opterećenju. Da li se ova tvrdnja pokazala kao tačna i da li je imalo ikakvih negativnih uticaja na temperature u radu? Proverite u nastavku.


Nebojša Todorović

Sapphire Radeon HD6850 Vapor-X

U karakterističnom Sapphire pakovanju, nalazi se osnovni propratni paket koji podrazumeva disk sa drajverima, uputstvo, CrossFireX mostić, "DVI to VGA" adapter i dva molex adaptera. Uz sve nabrojano stiže i vrlo koristan dodatak u vidu HDMI 1.4 kabla dužine 1.8 metara, što je svakako lep gest kompanije Sapphire.

Karticom dominira veliki kuler koji je prekriven crnom plastikom, uz nekoliko detalja bele i srebrne boje, a ispod tog plastičnog poklopca se krije aluminijumski rashladni profil sa gusto raspoređenim rebrima kroz koji prolazi dva bakarna heatpipe-a. Kako ova kartica nosi Vapor-X oznaku, možete i sami pretpostaviti da poseduje bazu izrađenu od bakra koja funkcioniše kao veliki heatpipe, čime se povećava efikasnost prenosa toplote sa površine grafičkog čipa na telo kulera. Ovaj sistem koriste i referentne verzije najsnažnijih AMD i NVIDIA modela, a naziva se "vapor chamber".

Ovaj kuler poseduje jedan ventilator sa 11 peraja umesto uobičajenih devet, što bi trebalo da poveća protok vazduha. Osim toga, zahvaljujući specifičnom obliku na kraju peraja, omogućeno je pokrivanje šireg prostora oko kulera, pa je u teoriji hlađenje efikasnije. Nakon skidanja kulera, dolazi se do štampane ploče plave boje, što je uobičajeno kada su Sapphire grafičke kartice u pitanju.

 

 

Na njoj se nalazi Barts GPU koji je izrađen u 40nm litografiji sa 960 Stream procesora, odnosno dva bloka od po 80 SP-a manje u odnosu na potpuno ispravan čip koji se koristi za Radeon HD6870 modele. Pored toga, ovaj GPU poseduje i 48 teksturnih i 32 ROP jedinice, a kao i svi ostali modeli iz HD6000 serije i Barts ima podršku za DirectX 11, ShaderModel 5.0, OpenGL 4.1 kao i hardversku akceleraciju video materijala. Oko GPU-a je raspoređeno osam GDDR5 memorijskih čipova koji obrazuju 256bitnu magistralu.

Memorijski čipovi rade na taktu od 1100MHz što je efektivnih 4,4GHz i predstavlja povećanu vrednost u odnosu na propisanih 4GHz koje je kao referentnu vrednost zadao AMD. Grafički čip je takođe doživeo povećanje takta sa referentnih 775MHz na tek nešto viših 800MHz što jeste povećanje, ali ne u meri koja bi mogla da se primeti u realnom radu. Uz dobar kuler, ova kartica se lako nosi sa povećanim vrednostima, pa je stabilna u radu, ali nešto bučnija nego što bismo želeli, mada treba naglasiti da je ipak osetno tiša od referentnog rešenja koje koristi turbinski tip ventilatora.

 

 

Kada govorimo o priključcima, Radeon HD6850 Vapor-X zahteva dva 6pin molex konektora za rad, a s obzirom na maksimalnu potrošnju od oko 127W trebalo bi obezbediti i pristojno napajanje. Što se tiče video izlaza, možemo reći da je izbor dovoljno bogat da bi bilo ko imao prigovor na tu temu. Na raspolaganju su vam po dva DVI i mini DisplayPort-a i jedan HDMI. Treba napomenuti i da je drug DVI konektor SingleLink i ograničen na 1920x1200 rezoluciju, dok je drugi klasičan DualLink.

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870
 • Test: Sapphire Radeon HD6850 i HD6870

Tagovi: amd, ati, barts, dirt, dirt 3, gpu, grafičke karte, graficke karte, grafičke karte - sapphire, hd6850, hd6870, radeon, sapphire, vapor-x, vaporx, video karte, video karte - sapphire