Test: ASUS HD 6670

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Rezultati
  3. Overklok, zaključak

AMD je prošlog meseca kompletirao ponudu sa Turks i Caicos grafičkim procesorima. Ovi minijaturni čipovi su se našli u donjem domu ponude, na karticama koje su namenjene nezahtevnim korisnicima u smislu igranja na svojim računarima. Neki od ovih modela će takođe biti popularni među kupcima koji se budu odlučivali za HTPC mašine, zbog svojih fizičkih dimenzija i oblika. Najjači model iz dela game koja obuhvata Caicos i Turks je Radeon HD6670 čije performanse definitivno nisu za potcenjivanje i ukoliko niste vlasnik FullHD monitora ili pak niste isključivi po pitanju igranja u nativnoj rezoluciji monitora, ovaj pristupačni model vam može pružiti dosta toga za relativno skromnu sumu novca.


Nebojša Todorović

Test: ASUS GTX 560 DirectCU II Top

Nama je na test stigao primerak iz kompanije ASUS koga krasi prilično dobro hlađenje, dopadljiv dizajn i nešto brži rad zahvaljujući fabričkom overkloku. ASUS Radeon HD6670 stiže u maloj kutiji koja je dizajnirana karakteristično za sve ASUS-AMD bazirane grafičke kartice. Unutar pakovanja ćete naći najosnovniju opremu, što podrazumeva DVI-VGA konvertor, kratko uputstvo i disk sa drajverima.


Karticom dominira veliki kuler, koji kombinuje crnu i crvenu boju, a moramo priznati da nam se ne dopadaju previše sjajne srebrne “lajsnice” oko ventilatora koje bi trebale da izgledaju kao metalne, ali je sve ostalo na “trebale”. Ispod ovog plastičnog oklopa, nalazi se jednostavan aluminijumski hladnjak koji u današnje vreme izgleda gotovo retro. Dugo nismo videli rashladni sistem koji ne poseduje ni sistem heatpipe-ova, njihovo direktno naleganje na GPU ili barem “blower” ventilator. ASUS je za ovu karticu izabrao samo malo veći ventilator za koji tvrdi da ima 25 procenata duži životni vek od uobičajenih rešenja. Ovaj ventilator je izuzetno tih, što nam se izuzetno dopalo, pa je na 60 procenata od maksimalnog broja obrtaja buka koju stvara sasvim prihvatljiva u iole kvalitetnijim kućištima. Ukoliko ste se možda zabrinuli da možda jednostavnost i male dimenzije ovog kulera nisu dovoljni da osiguraju temperature na niskom nivou, varate se. Ovo rashladno rešenje je i više nego dovoljno, jer je kartica veoma hladna i tiha tokom rada, pa smatramo da je ASUS napravio pravi potez.


Ispod kulera se, na crnoj štampanoj ploči, nalazi Turks GPU koji karakteriše 40nm litografija i mala površina što je posledica osetno smanjenog broja tranzistora u odnosu na jače grafičke procesore iste generacije (Cayman, Barts itd.). Turks sa svojih 480 Stream procesora i 32 teksturne jedinice na oko deluje možda i snažniji nego što jeste, a razlog za ovu konstataciju pronalazimo u činjenici da je broj ROP jedinica svega 8, što predstavlja svojevrsno  “usko grlo” ovog čipa. Zanimljivost je da GPU-Z konstatuje 16 ROP jedinica iako to nije tačan podatak, mada verujemo da će se to ispraviti sa novijim revizijama ove aplikacije. Zbog toga ni “pixel fillrate” vrednost nije tačna i umesto 13 GPixel/s iznosi pola te vrednosti tj. 6.5 GPixel/s. Ovaj GPU kao i svi ostali iz porodice poseduje DirectX 11, ShaderModel 5.0 i OpenGL 4.1. Naravno uz to, prisutan je i UVD treće generacije, koji omogućava akceleraciju raznog video materijala, kao što je MPEG-4 AVC/H.264, VC-1, MPEG-2 i druge što će motivisati one sa željama da naprave nešto snažniju multimedijalnu mašinu ili HTPC.

 


Turks čip je okružen sa četiri memorijska čipa koji formiraju 128bit memorijsku magistralu. Kako memorijski protok ne bi ozbiljno bio ugrožen, AMD se odlučio na propisivanje upotrebe GDDR5 memorije sa kojom se ostvaruje 64GB/s što je, budimo realni, više nego dovoljno za karticu ove klase. Količina memorije od 1GB je optimalan izbor i verujemo da će biti i primeraka sa više memorije, mada vam ne savetujemo da odvajate dodatni novac kako biste kupili HD6670 sa dva ili više gigabajta RAM-a, jer nećete videti skok u performansama. Kako je HD6670 deklarisan na svega 66W maksimalne potrošnje, dodatni konektori za napajanje su u potpunosti odsutni i kartica se zadovoljava sa energijom koju isporučuje PCI-Express 2.0 slot.

 


Spektar prisutnih video izlaza je odličan, a ASUS se odlučio za po jedan HDMI 1.4, DisplayPort i DVI, dok se D-SUB port dobija putem konvertora isporučenog u pakovanju. Dopada nam se činjenica da Eyefinity nije uskraćen ni kod najpristupačnijih modela, što je veoma primamljivo za one koji žele udoban rad u SLS (Single Large Surface) modu sa više monitora. Istina, sa ovom karticom se nećete naigrati na tri ekrana, ali to nije ni njena namena, ali će rad u regularnom okruženju biti više nego prijatan. Ukoliko budete želeli da povežete dve ove kartice u CrossFireX, to neće biti moguće, iz prostog razloga što je CrossFireX konektor odsutan, mada sumnjamo da će mnogo korisnika žaliti za nedostatkom ove mogućnosti.


  • Sledeća strana

Galerija slika

  • Test: ASUS HD 6670
  • Test: ASUS HD 6670
  • Test: ASUS HD 6670
  • Test: ASUS HD 6670
  • Test: ASUS HD 6670
  • Test: ASUS HD 6670

Tagovi: amd, asus, direct cu, grafičke karte, grafičke karte - asus, hd6670, radeon, video karte