Test: ASUS EAH6850 DirectCU

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Kartica na testu - ASUS EAH6850 DirectCU
  3. Test Setup, napomena, rezultati (1)
  4. Rezultati (2)
  5. Rezultati (3), Overclocking
  6. Zaključak

Radeon HD5000 familija video i grafičkih kartica je i definitivno bila najuspešnija za kompaniju AMD, odnosno ATI, od kako se ova kompanija bavi dizajniranjem grafičkih čipova. Sa gotovo 18 meseci prednosti kada je u pitanju podrška za DirectX 11 i čak dve godine prednosti u upotrebi GDDR5 memorije, može se reći da je AMD uživao u samom vrhu kada je tehnološka prednost u pitanju. Od nedavno, i tržišni udeo discrete grafike je “na strani” kompanije AMD, a preko 90% DirectX 11 kartica u računarima širom sveta ima u sebi Radeon GPU. ASUS je prvi napravio custom Barts karticu koja je „obećavala“ već na prvi pogled. Koliko je ASUS-ov DirectCU Radeon HD6850 bolji od „sempl“ modela...?


 

Branko Maksimović

ASUS EAH6850 DirectCU

Radeon HD5000 familija video i grafičkih kartica je i definitivno bila najuspešnija za kompaniju AMD, odnosno ATI, od kako se ova kompanija bavi dizajniranjem grafičkih čipova. Sa gotovo 18 meseci prednosti kada je u pitanju podrška za DirectX 11 i čak dve godine prednosti u upotrebi GDDR5 memorije, može se reći da je AMD uživao u samom vrhu kada su tehnologija, ali i performanse u pitanju. Od nedavno, i tržišni udeo discrete grafike je “na strani” kompanije AMD, a preko 90% DirectX 11 kartica u računarima širom sveta ima u sebi Radeon GPU. Iako su svi smatrali da će se, nakon Cypress-a, čipa koji je “pogonio” Radeon HD5800 seriju, Radeon HD6800 pokretati nešto mnogo jače, AMD se odlučio da napravi malo drugačiji korak. Naslednik Cypress-a kakvog je većina očekivala, AMD će tek predstaviti za nekih dvadesetak dana. Cayman GPU i Radeon HD6900 seriju kartica svi željno iščekujemo, jer verujemo (ili se bar nadamo) da će Radeon HD6950 biti u rangu sa najbržim Fermijem, dok bi Radeon HD6970 trebalo da bude još brži.

Već smo pisali o tome da Barts GPU zapravo predstavlja “optimizaciju” Cypress arhitekture. Najviše je pojačan upravo ključni deo DirectX 11 hardverske implementacije - tesselation, a dodat je i novi UVD engine i urađen je reblans na relaciji shader TMU/ROP. Radeon HDn800 serija je uvek zamišljena kao skup od dva do tri modela čija bi cena trebalo da se kreće oko 220 dolara, odnosno 190 evra, što je i bio slučaj sa modelima iz serija HD3800 i HD4800. Cypress i Radeon HD5800 su “probili” taj nivo, tako ostavivši prazan prostor između HD5700 i HD5800 serije i to na najatraktivnijoj “koti” od 200-ak evra, koja je the most sweetest spot. Barts GPU predstavlja, dakle, optimizaciju arhitekture i uz postojeća ograničenja koje nameće razvoj litografije. Radeon HD6870, jači model, radi na 900 MHz, ima 32 ROP-a i 1120 stream processing jedinice. Memorija je podešena na efektivnih 4200 MHz, a maksimalna potrošnja je fantastičnih 151W, odnosno svega 19W u stanju “mirovanja”. Radeon HD6850 ima još manje aktivnih jedinica – 960 SP-a i radni takt od 750 MHz, uz VRAM koji radi na 4.0 GHz. Kao što smo rekli, Barts GPU je blago unapređenje Cypress-a, što znači da su shader jedinice i dalje 5-way tipa - VLIW5, dok Cayman koristi jednostavniji VLIW4, ali će zato verovatno njihov broj biti znatno veći. Iskreno preporučujemo da pogledate naš prethodni tech deep divekoji govori o pojedinostima vezanim za Barts GPU. O nekim stvarima o kojima AMD nije pričao na zvaničnoj prezentaciji, a koji su nam bili nejasni, pitali smo g. Erika Demersa, pa je tako broj informacija koje ćete naći u našem testu Radeon HD6800 serije kartica možda nešto veći u odnosu na ono što su napisale kolege. O samoj tehnologiji GPU-a smo već detaljno pisali u gore linkovanom članku, pa ćemo na sledećoj stranici već pričati o novoj ASUS EAH6850 DirectCU kartici koja nam je stigla odmah nakon što smo završili testiranje engineering semplova koje smo doneli iz Los Anđelesa.

Podsetićemo i da će AMD već postojeće Juniper-based Radeon HD5700 akceleratore zadržati na tržištu bez re-branding-a. Ono što je zanimljivo je da AMD zvanično ne menja cenu starim Radeon HD5850 i HD5870 modelima, koje su “preko noći” postale znatno manje atraktivne. U redu, jasno je da su nešto brže, ali nisu ni blizu toliko brže koliko su skuplje – očigledno je da se AMD-u ne žuri da ih proda i da ih na tržištu ima taman toliko za sve one koji će se u narednih tri-četiri meseca ipak odlučiti za starije modele. Konkurencija je upravo na dan kada su lansirane Radeon HD6800 kartice, najavila sniženje cena svojih “ugroženih” modela, a izbacila je i nove drajvere. GeForce GTX 460 sa 768 MB memorije tako sada košta oko 160 dolara (150 evra) u e-tail-u, dok je jači model pretrpeo još veći “popust” i njegova nova cena je svega 190 dolara, odnosno 180 evra, ako se naruči on-line. Pošto smo već pokrili tehnologiju i novine koje donosi Northern Islands familija kartica, vreme je da pogledamo koliki su realni dometi vrlo “overklokabilnog” ASUS Radeon HD6850 modela.

  • Sledeća strana

Tagovi: amd, directcu, gpu, graficke karte, grafičke karte, grafičke karte - asus, grafičke kartice, graficke kartice, hd6850, radeon, video karte, video karte - asus

Ne propustite