Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Ploča na testu
 3. Rezultati
 4. BIOS, OC, zaključak

Asus sa „Republic Of Gamers“ serijom matičnih ploča uvek privlači veliku pažnju među PC entuzijastima, a sada je red na Maximus IV Extreme-Z model da bude glavna meta dotične pažnje. Iako je Z68 čipset već par meseci aktuelan kao glavni Intel čipset, može se reći da se Maximus IV Extreme-Z pojavio nešto kasnije nego što se to očekivalo. Ovo je sa jedne strane i sasvim razumljivo, jer je Asus gotovo tek pred pojavu Z68 čipseta prezentovao Maximus IV Extreme baziran na P67 čipsetu. Momentalni prelazak na novu ploču i zastarevanje modela koji se tek pojavio teško može biti u interesu proizvođača, mada je za dotični situaciju u najvećoj meri zaslužan Intel sa P67 propustom...


Miloš Stamenković

Test: ASRock A75M-HVS

Za vrhunski kvalitet treba malo vremena. Opšte je poznato da proizvođači uglavnom startuju sa mejnstrim modelima, naročito kada su u pitanju matične ploče, a da udarne adute ostavljaju za nešto kasniju prigodu. Uvek ima izuzetaka, ali to je pravilnost koja se jasno uočava. Tako je i ova ploča došla kao "šlag na tortu", praktično dajući završnu reč kada govorimo o vrhunskim pločama baziranim na Intel Z68 čipsetu. Ovim ne govorimo da ploča više neće biti, te da neće biti raznih dorada, modifikacija cena, ali je sasvim sigurno da se radi o top modelu koji ima ambiciju da pruži maksimum. Otuda i ime - Maximus. ASUS Maximus IV Extreme ploča sa Z68 čipsetom je tokom leta krenula u isporuku, da bi sada konačno stigla i kod nas na test proceduru. Pa, da vidimo da li Maximus IV Extreme-Z ispunjava veoma visoka očekivanja.


Intel Z68 čipset

Z68 je trenutno najnoviji Intel čipset koji je namenjen za LGA1155 procesore, iako su stvarne razlike u odnosu na P67/H67 veoma male. Podržana je ista maksimalna količina memorije, i broj raspoloživih PCI Express linija je isti. SerialATA podrška je takođe ista, četiri SerialATA II i dva SerialATA 6 Gb/s porta. USB podrška, opet očekivano ista, 12 USB 2.0 portova i četiri USB 3.0. Oko Z68 čipseta i direktne podrške USB 3.0 standardnu se kružile glasine od samog starta Z68 priče, ali se to izgleda ipak tek treba da se preslika u finalni proizvod. Tako Z68 zvanično poseduje USB 3.0 podršku, ali se ona ostvaruje preko dodatnih „extended host controllera“ koji podržava Inte xHCI, pa je tako ostvarena USB 3.0 podrška.

 


Dakle, ukoliko uporedimo osnovne specifikacije Z68 i P67, jasno se vidi da neke razlike koju bi smo možda očekivali jednostavno nema. Međutim, Z68 sa sobom ipak donosi dve nove karakteristike koje ovaj čipset po mogućnostima odvajaju od svog prethodnika. Svi znamo da P67 ne omogućava upotrebu integrisanog GPU-a u Sandy Bridge procesorima, dok H67 ne omogućava overkloking „K“ serije procesora koje poseduju otključan množilac. Tako se potencijalni kupac morao u startu odlučiti za jednu od dve varijante, što i nije preterano popularno rešenje. Pored toga, integrisani GPU u procesoru kod P67 čipseta uvek stoji neaktivan, pa tako plaćate nešto što ne koristite. Z68 treba da reši ovaj problem, tako što će sada ovaj čipset nuditi mogućnost i overklokinga „K“ serije Sandy Bridge procesora, ali i upotrebu integrisanog GPU-a. Tako možemo reći da Z68 predstavlja „2 u 1“ rešenje koje bi trebalo da zameni prethodne generacije P i H čipseta.

Međutim, Intel sa Z68 uvodi još dve veoma interesantne funkcije koje bi ovaj čipset trebalo da učine još zanimljivijim. Prva stvar je tehnologija pod nazivom „Virtu“ koja treba da omogući saradnju integrisanog GPU-a i posebne grafičke karte. Kao što je poznato, grafički deo Sandy Bridge procesora poseduje fantastične mogućnosti kada je u pitanju video enkoding (QuickSync), ali se to do sada moglo koristiti samo sa H67 čipsetom. Sada, Z68 nudi mogućnost kombinovanog rada integrisane grafike i posebne grafičke karte, tako da je moguće u isto vreme, na primer, pokrenuti neku DirectX11 i raditi video encoding preko QuickSync-a, i da se sve to odvija maksimalnom brzinom. Intel je još pre par godina započeo saradnju sa Lucid-om, da bi se to konačno materijalizovalo na Z68 čipsetu. Tako je upravo Lucid softver zaslužan za mogućnost rada integrisanog GPU-a kod procesora i posebne grafičke karte, sa tim da se sada ovaj driver zove „Virtu“. Dakle, u pitanju je GPU virtulazation drajver visokog nivoa koji direktno „presreće“ zahteve koji dolaze od API-ja, i onda ih usmerava na grafičku jedinicu za koju proceni da će bolje obaviti posao.

 


Za razliku od Hydra rešenja, Virtu niju tu da ravnomerno rasporedi opterećenje na oba GPU-a, već je samo tu da usmeri određeni zadatak onom grafičkom procesoru koji će najbrže da ga obavi. Tako dobijamo udarnu mogućnost Z68 čipseta, gde na primer u jednom prozoru se može pokrenuti neka igra, dok se u drugom obavlja video enkoding, a sve to naravno se odvija maksimalnom mogućom brzinom. Naravno, ostaje pitanje koliko je ova situaciji kod većine korisnika neophodna, ali je sa druge strane veoma značajno da QuickSync mogućnosti SandyBridge procesora nisu nedostupne kao što je to bio slučaj korisnicima matičnih ploča sa P67 čipsetom. Sa daljim razvojem Virtu-a, očekuje se da će biti moguće i da oba GPU-a rade zajedno u nekim situacijama, pa bi integrisani GPU i u igrama mogao da doprinese za još koji dodatni frejm performansi. Ovo bi bio dodatni bonus Z68 čipseta, ali videćemo kako će se to u praksi odvijati.

Drugi interesantan novitet koji donosi Z68 je tehnologija pod nazivom „SSD Caching“ (Smart Response Technology). Nije u pitanju sistem za ubrzano keširanja podataka pri radu sa SSD diskovima, već se radi o rešenju koje bi trebalo da pomogne poboljšanju performansi standardnih hard diskova uz pomoć SSD-a. Na primer, mali SSD uređaj možete na Z68 čipsetu postaviti kao „cache medij“ za određeni hard disk, gde će podaci tokom rada biti prvo snimani (ili čitani ako su dostupni) direktno na SSD, da bi se kasnije izvršilo kopiranje na hard disk. Tako „SSD Caching“ ideja da mogućnost primetnog ubrzanja rada standardnih hard diskova, ali ja za to neophodno posedovati bar jedan SSD koji će biti korišćen kao keš.


 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z
 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z
 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z
 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z
 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z
 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z
 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z
 • Test: ASUS Maximus IV Extreme-Z

Tagovi: asus, intel, intel z68, matične ploče, maticne ploce, matične ploće, matične ploče - asus, maticne ploce - asus, republic of gamers, rog

Ne propustite